Op 28 maart is tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Augustinianum in Eindhoven voor de negende keer de winnaar van 'Het Beste Idee' bekend gemaakt. 45 vwo-leerlingen van het Augustinianum zijn de afgelopen maanden bezig geweest met het volgende vraagstuk: Bedenk een nieuw of verbeterd product dat vergroening onder de aandacht brengt van verantwoordelijken voor openbaar groen. De opdrachtgever dit jaar: De Groene Stad.

De prijs werd uitgereikt voor Jan van der Meer, wethouder van duurzaamheid en openbare ruimte in Eindhoven.

Winnaar: Stoflicht 

Met hun 'Stoflicht' wonnen Pieter, Annelies, Florieke en Carleijn 'Het Beste Idee 2019'. Het Stoflicht kan in veel opzichten vergeleken worden met de borden die aan lantaarnpalen hangen en een bestuurder wijzen op de snelheid van zijn voertuig. Echter, het Stoflicht geeft door middel van fijnstofmeting de luchtkwaliteit aan op een bepaalde plek in een stad. Het idee is eenvoudig: Groen? Goed bezig. Maar Rood betekent te veel fijnstof in de lucht. Het Stoflicht geeft ook de oplossing: meer groen! Voor meer informatie wordt direct verwezen naar de website van De Groene Stad (de opdrachtgever). Het bord valt op en zet aan het denken. Op deze manier genereert het Stoflicht zowel direct als indirect aandacht bij verantwoordelijken voor groen. Daarnaast worden met de fijnstofmeter, de processor met Bluetooth en de app gegevens verzamelt, waarmee een actie die een positief effect heeft op luchtkwaliteit kan worden ondersteund.

...

De Groene Stad » Plan G

Op 28 maart is tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Augustinianum in Eindhoven voor de negende keer de winnaar van 'Het Beste Idee' bekend gemaakt. 45 vwo-leerlingen van het Augustinianum zijn de afgelopen maanden bezig geweest met het volgende vraagstuk: Bedenk een nieuw of verbeterd product dat vergroening onder de aandacht brengt van verantwoordelijken voor openbaar groen. De opdrachtgever dit jaar: De Groene Stad. De prijs werd uitgereikt door Jan van der Meer, wethouder van duurzaamheid en openbare ruimte in Eindhoven.

Tweede plaats: Plan G 

Een mooie tweede plaats was voor Jan Peter, Pim en Thijs met hun Plan G (afgeleid van de teamnaam 'Guarden'). Dit is een gids voor burgers die willen strijden voor meer groen in hun gemeente. Het pakket onderwijst door middel van een handleiding, flyer en website een geïnteresseerde burger hoe ze hun doel, vergroening van de stad, kunnen bereiken. Met behulp van Plan G kan men zoveel mogelijk burgers bij hun project betrekken. Het geeft inzicht in de lokale politiek en begeleidt actieve burgers tijdens het opzetten en onderhouden van een project en het leveren van maatwerk. Hiermee zorgt Plan G voor een gegarandeerd positief resultaat: namelijk meer groen in de stad.


Derde plaats: Koen Groen

Op de derde plaats zijn Kiki, Daniël en Isa geëindigd, met Koen Groen. Koen is een pop die 'behangen' met meetapparatuur in de vorm van smartphones gebruikt kan worden om de status van 'groen' in een bepaalde omgeving te meten en te berekenen. Koen is een hip en tastbaar ontwerp. Met behulp van Koen, die eenvoudig neergezet kan worden op willekeurige openbare locaties, en de apps Streetview, Geluidsmeter en Luchtkwaliteit, worden verantwoordelijken voor groen direct met de neus op de feiten gedrukt. Koen geeft echter niet alleen een beeld van de huidige status op een bepaalde plek maar laat ook zien wat het effect is als er meer groen in die omgeving wordt aangelegd. Kortom, een tot de verbeelding sprekend product dat zowel de problematiek van te weinig groen als het effect van meer groen toont en daarmee het belang van groen in een omgeving direct inzichtelijk maakt.

De inzendingen waren weer top, dit jaar! De jury had er een hele kluif aan om een winnaar te kiezen. Allemaal van harte gefeliciteerd met dit mooie resultaat!! We zijn trots op jullie.


...

'Stoflicht' is het beste idee van het Aug | Studio040

Ieder jaar wordt er aan leerlingen van het Augustinianum gevraagd om oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen. Dit jaar was de opdrach...