HomeLeerlingenOns talent 2015-2016

Ons talent 2015-2016

Teun van der Graaf Nederlands kampioen boulderen

Op 5 juni is Teun van der Graaf (vwo-4) Nederlands kampioen boulderen* geworden in de categorie jongens B. Het kampioenschap vond plaats in boulderhal Sterk te Utrecht.

*Boulderen is een explosieve en spectaculaire manier van klimmen. ‘Boulder’ is Engels voor ‘rotsblok’. Boulderen is dan ook letterlijk: klimmen op een rotsblok. Omdat er in Nederland geen rotsblokken zijn, wordt er op klimwanden met een maximale hoogte van 4,5 meter geboulderd. De klimroutes zijn puzzels die je oplost met techniek, kracht en denkwerk. Anders dan bij klimmen heb je bij boulderen geen touw en klimgordels nodig. Dikke valmatten onder de routes zorgen voor veiligheid. Wanneer je deze tak van de klimsport zou vergelijken met atletiek, dan zou het boulderen het koningsnummer zijn, de 100 meter sprint.

teun van der graaf1
teun van der graaf2

Rugbyteam dames kampioen

damesrugbyteam

Op vrijdag 27 mei heeft ons geweldig damesteam het scholierenrugbykampioenschap gewonnen! Trots op onze meiden, gefeliciteerd!

Gedicht Kike in dichtbundel

kike vd laan2

20 mei  Kike van der Laan, klas A2a heeft meegedaan met de poëziewedstrijd van 'doe maar dicht maar'. Haar inzending hoort bij de 100 beste gedichten en zal in de dichtbundel van dit jaar geplaatst worden! Verder mag ze ook naar de feestelijke uitreiking op vrijdag 24 juni.

In de mediatheek staan over enige tijd enkele dichtbundels van 'Doe maar dicht maar 2016' met daarin dus ook Kike haar gedicht.

Op de site van 'doe maar dicht maar' staat Kike haar naam bij alle prijswinnaars!

En hier dan het bekroonde gedicht van Kike:

 

In de verte

 

Daar achter in de verte,

ligt een heel erg groot mooi meer.

Waar ik elke dag ga kijken,

keer op keer.

 

Verder in de verte,

ligt een vrouw te zonnen.

Genietend van het weer,

omdat de zomer is begonnen.

 

Nog verder in de verte,

loopt een hondje met een vrouw.

En in de verste verte,

loop ik samen met jou.

Cordaid Profielwerkstuk Award

IMG 0666
30 mei  Om kans te maken op de nationale Cordaid Profielwerkstukprijs presenteerden Sophie Troost en Katelijn van Kooten op 27 mei in de Verkadefabriek in Den Bosch hun profielwerkstuk. Onderwerp van het profielwerkstuk (begeleidende docent mw. Paulij): het kweken van eetbare algen in brakwatergebieden. Sophie en Katelijn waren reeds uit meer dan 90 inzendingen door de jury genomineerd bij de beste drie. 
Tijdens een pitch van 2 minuten presenteerden Sophie en Katelijn vol verve het belang van hun onderzoek voor derdewereldlanden. Het was een prima presentatie. Ook de daarop volgende vragenronde overleefden ze met gemak.
Maar Burton Motoh uit Born, die op basis van een wildcard aan de finale was toegevoegd, won de Cordaid profielwerkstukprijs 2016. Burton schreef zijn profielwerkstuk getiteld 'Protest voor de vrouw' over het probleem van vrouwenverkrachtingen in India en maakte een 1,5 meter lang beeld van een heilige koe met vrouwenhoofd.
Tijdens de afsluiting van de dag liet de jury echter weten dat het profielwerkstuk van Sophie en Katelijn en de bijbehorende pitch van een zodanige hoge kwaliteit was dat ook zij, evenals Burton, zijn toegelaten tot het Cordaid Young Talent Team!
sophie en katelijn

17 mei  Sophie Troost en Katelijn van Kooten (V6) zijn door de jury genomineerd voor de Cordaid Profielwerkstuk Award. Hun profielwerkstuk behoort daarmee tot de beste 4 inzendingen! Cordaid is een internationale maatschappelijke organisatie die kansen creëert voor iedere wereldburger door te bouwen aan bloeiende gemeenschappen voor de allerarmsten in fragiele regio's en conflictgebieden.

Sophie en Katelijn onderzochten voor hun biologie profielwerkstukonderzoek (profielwerkstuk begeleider mw. Paulij) of algen ook kunnen groeien in brakwatergebieden. Waarom? Omdat algen niet alleen prima bio-energie leveranciers blijken te zijn maar ook een belangrijke voedselbron kunnen vormen. En brakwatergebieden vind je op veel plaatsen in de wereld. Met name in landen waar een tekort is aan voedsel. Mogelijk kunnen de algen in deze gebieden dus een belangrijk probleem oplossen. En het lukte.

Dus stuurden Katelijn en Sophie hun profielwerkstuk naar Cordaid want daar zoeken ze het beste maatschappelijk betrokken profielwerkstuk. Dit om jongeren uit te dagen hun talenten en creativiteit ook in te zetten voor de ander.

Op 27 mei presenteren Sophie en Katelijn hun werkstuk op het Cordaid Evenement Den Bosch. Mocht je op hen gestemd hebben voor de publieksprijs (in totaal 173): hartelijk dank daarvoor! Wil je er op 27 mei bij zijn, dan moet je je aanmelden via: https://www.cordaid.org/nl/aanmelden-denbosch/

Hierbij feliciteren we Sophie en Katelijn met deze knappe prestatie en wensen we hun veel succes met de presentatie van hun werkstuk.

V5 wint filosofiedebat

winnaar filosofiedebat

Ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie, met als thema: ‘De vrijheid van de grens’, werd er op vrijdag 22-04 in boekhandel Van Piere een Jongeren Filosofiedebat gehouden waaraan het Rythovius, Van Maerlant en het Augustinianum deelnamen.

Het thema ‘grenzen’ leende zich uitstekend voor een drietal verschillende debatten. We zijn immers nog nooit zo vrij geweest als nu, maar tegelijk worden we steeds met grenzen geconfronteerd. Wanneer vluchtelingen Europa overspoelen zijn we gedwongen de gewetensvraag te stellen: zijn grenzen nodig? Wie zijn wij om anderen toegang tot ons grondgebied te ontzeggen? Welk doel dient de grens en hoever kunnen we die verleggen? Waarom ervaren we een grenzeloze wereld als bedreigend? Het gaat niet enkel om geografische grenzen, maar ook om de grenzen tussen publiek en privé, afkomst en toekomst, wetenschap en pseudo-wetenschap.

Onder leiding van filosofiedocent dhr. Van Broekhoven wist onze V5-filosofiegroep zijn mannetje te staan: aan het einde van een spannende avond werd deze groep tot winnaar uitgeropen!

Winnaars voetbaltoernooi

IMG-20160422-WA0020

Op vrijdag 22 april deden verschillende teams van onze school mee aan het schoolvoetbaltoerbooi in Nuenen.

Het bovenbouwteam jongens veroverde de 1e plaats en ging met de beker naar huis!

1x zilver, 7x brons

22 april  De leerlingen van 3-gymnasium hebben in december deelgenomen aan het ECCL (European Certificate for Classics Latin). Een examen over de Latijnse taal en cultuur, dat op veel middelbare scholen in geheel Europa afgenomen wordt. Het examen bestond uit een nooit eerder geziene tekst in het Latijn waaraan vragen verbonden waren over tekstbegrip, grammatica en de cultuur. De normering was streng, daarom zijn we blij met het resultaat: 1 zilveren en 7 bronzen certificaten!

thumbnail IMG 0109
thumbnail IMG 0109

V5 2e bij Meet the Boss

DSC_1238.jpg

Op donderdag, 21 april, stonden net als vorig jaar, 19 leerlingen van de Cambridge groep o.l.v. mevr. Paulij en mevr. de Rochemont (CAE2 en 5 vwo-5 leerlingen) op het podium in de eindstrijd van de door Jet-Net georganiseerde debatwedstrijd Meet the Boss. Dit jaar waren we zelfs de enige school die toegevoegd was aan de Nederlandstalige finale, omdat we een maand eerder de Engelstalige Meet the Boss wedstrijd gewonnen hadden. Deze overwinning hadden we dus al binnen.  

Na een ochtend vol voorbereiding vertrokken we om 11.00 uur naar het Evoluon, waar we nerveus, maar vol ‘spirit’ uitkeken naar de tegenstanders. Aldaar kregen we pas te horen tegen wie van de 15 finale-scholen we zouden debatteren en welke stellingen we moesten verdedigen. Een spannend moment, zeker omdat er sterke scholen meedoen.  

De eerste drie debatrondes verliepen soepel en onze aanjagers, Evi Ritmeesteren Pien van Boekhold verdedigden onze stellingen met verve. De jury’s complimenteerden ons dan ook vaak met het soepel samenwerken van de groep en de getoonde debattechnieken.

En toen we hierna vol verwachting samen met de andere scholen in de Philips Hall op de uitslag wachtten, steeg de spanning toen bleek we bij de laatste 3 scholen behoorden. De climax werd opgedreven doordat de presentator begon met het bekend maken van de eerste finale school die op het podium mocht plaats nemen, het Alferink College, daarna een luid applaus vroeg voor school nummer 3 en toen pas onze school als tweede finale school noemde. Ons gejuich om die tweede podiumplaats was dan ook een pure ontlading van spanning. Maar we waren ook trots natuurlijk want volgens het Nederlands Debat Instituut zijn wij de enige school die tot-nu-toe twee keer achtereen de finale heeft behaald.

De stelling die we in het finale debat moesten verdedigen was 'Het vrij kunnen delen van informatie is belangrijker dan privacy'. Als tegenstander van de stelling hadden we hierbij veruit de lastigste positie maar aanjager Jilles Beekman leidde de stelling uitstekend  in. Helaas kregen we een moeilijke eindvraag van The Boss (Shell) over het ethische aspect van de stelling en was de vraag voor de tegenstanders eenvoudiger en praktischer.

Maar ook als tweede van Nederland zijn we weer een mooie ervaring rijker en wederom supertrots op het resultaat. Bovendien is een dag Leiden met een bezoek aan het Naturalis en de zee nooit weg. Met een dikke beker en een cadeaubon onder de arm hebben we na de wedstrijd onze overwinningsfrietjes dan ook met smaak opgegeten.

Biologie-olympiade

16 juni  Afgelopen week (8 t/m 15 juni) kwam de Nederlandse topgroep uit de Biologie Olympiade 2016 samen bij Wageningen University voor de finaleweek. De deelnemende leerlingen waren geselecteerd op basis van twee voorrondes waaraan maar liefst meer dan 11.000 leerlingen afkomstig van 350 verschillende scholen deelnamen. Tijdens de finale ronde volgden de deelnemers colleges en practica, deden ze veldveld en maakten ze opgaven maar was er gelukkig ook tijd voor cultuur, ontspanning en sport. Volgens Frank de Veld, een van onze zesdejaars biologie leerlingen die de finale ronde behaalde, een leuke en leerzame tijd. Tijdens de finale behaalde Frank uiteindelijk de 19de plaats van alle Nederlandse deelnemers. Een zeer knappe prestatie. Van Harte!

18 april  Onlangs lieten we al weten dat maar liefst 12 Augustinianumleerlingen bij de beste 100 waren geëindigd met de biologie-olympiade. Nu zitten er, voor het eerst in de geschiedenis van het Aug,  zelfs bij de beste 20 nog steeds 2 van onze leerlingen: Frank de Veld en Otmar Ubbens. 

De eindronde in juni

De twintig beste biologieleerlingen van Nederland mogen meedoen met de eindronde in juni. Deze masterclass in de biologie vindt plaats bij Wageningen University en duurt een week. De kandidaten krijgen colleges en practica door hoogleraren over allerlei leuke en interessante biologie-onderwerpen en er is een excursie naar een natuurgebied in de buurt. Deze eindronde is een intensieve week als goede voorbereiding op de internationale olympiade, maar er is ook ruim tijd voor gezelligheid en ontspanning. Aan het einde van de week worden de winnaars bekend gemaakt en mogen de vier besten als afgevaardigden ons land vertegenwoordigen op de Internationale Biologie Olympiade.

 Foto's: Frank de Veld (l), Otmar Ubbens (r)

frank de veld
otmar ubbens.jpg

Natuurkunde-olympiade

Xander de Wit 2e bij na olympiade

16 juni  Op 15 juni was de prijsuitreiking van de Natuurkunde Olympiade. Hugo Melchers, Otmar Ubbens en Xander de Wit zaten al bij de beste 20 van Nederland en mochten daarom een week lang (werk)colleges volgen op de universiteit Utrecht. Deze week werd afgesloten met een theoretische en een experimentele toets. De beste vijf leerlingen van deze eindronde vertegenwoordigen Nederland op de Internationale Olympiade in Zurich later dit jaar.

Xander de Wit wist de tweede plaats te behalen en mag dus mee naar Zwitserland. Daarnaast kreeg het Augustinianum de wisselbokaal voor de beste school tijdens de eerste ronde. Wij zijn erg trots op de prestaties van onze leerlingen!

Op de foto v.l.n.r.: dhr. Bouchée, Otmar Ubbens, Xander de Wit en dhr. Poulus.

Hugo Melchers kon niet anwezig zijn omde bokaal voor 'beste school 1e ronde' in ontvangst te nemen.

21 april  Berichtten we eerder al over de successen bij de biologie-olympiade, ook bij de natuurkunde-olympiade doen onze leerlingen het fantastisch:

Bij de natuurkunde-olympiade hebbenXander de Wit, Hugo Melchers en Otmar Ubbens zich  geplaatst voor landelijke finale. Dat betekent dat zij bij de beste 20 leerlingen horen van Nederland. De finale is dit jaar in Utrecht van 8 tot en met 15 juni. De deelnemers krijgen dan een week lang college, werkcollege en practicum. Een practicumtoets en een theorietoets bepalen uiteindelijk wie van de 20 meegaan naar de internationale olympiade in Zürich, waar meer dan 80 landen met elkaar strijden.

Wij wensen Xander, Hugo en Otmar veel succes en plezier bij deze eindstrijd.

Op de foto's v.l.n.r.: Xander, Hugo, Otmar

xander de wit
hugo melchers
otmar ubbens.jpg

1 april  Na het grote succes bij de deelname aan de natuurkunde-olympiade hebben we met alle onderbouwklassen ook deelgenomen aan de juniorolympiade. Drie van onze leerlingen horen bij de beste 7,5% van alle deelnemers en zijn daarmee door naar de tweede ronde.

Dit zijn Wouter Boullart, Willem Manders en Nathan Overschie (allen G3a). We zijn erg trots op deze leerlingen, mede omdat ze met zijn drieën de helft vormen van de Noord-Brabantse afvaardiging voor de tweede ronde.

Foto's v.l.n.r.: Wouter, Willem, Nathan

wouter boullart
willem manders
nathan overschie

17 maart  Dit jaar zijn de leerlingen van het Augustinianum als eerste geëindigd bij de natuurkunde-olympiade. Acht leerlingen die hebben deelgenomen behoren tot de beste 10 % van Nederland. Dit zijn Milo Grillo, Sander Pol, Luc Malcontent, Frank de Veld, Derek van de Wiel, Otmar Ubbens, Hugo Melchers en Xander de Wit (foutloos).

De laatste vier leerlingen hebben zich ook geplaatst voor de tweede ronde van de natuurkundeolympiade. Daarmee proberen zij zich te plaatsen voor de internationale olympiade in Zürich, Zwitserland. 

Wij zijn erg trots op de leerlingen die hebben deelgenomen aan de olympiade en wensen Derek, Otmar, Hugo en Xander veel succes bij de tweede ronde.

In de finale voor Van Melsenprijs

kwantumcomputer

Milo Grillo en Frank de Veld (V6) zijn met hun profielwerkstuk over de kwantumcomputer doorgedrongen tot de laatste tien finalisten voor de prestigieuze Van Melsenprijs.

De Van Melsenprijs wordt elk jaar uitgereikt aan leerlingen die op het gebied van eigen experimenteel onderzoek een bijzondere prestatie hebben geleverd. De finalisten worden uitgenodigd om hun werk in de vorm van een workshop te komen presenteren op de Radboud Universiteit. De jury, bestaande uit hoogleraren van de Radboud Universiteit, stelt de 1e, 2e en 3e prijs vast. De eersteprijswinnaars worden door de Radboud Universiteit Nijmegen uitgezonden naar de internationale profielwerkstukkenprijs (de ICYS). Volgende week donderdag mogen Milo en Frank hun profielwerkstuk presenteren op de Radboud Universiteit. Wij wensen hen daarbij veel succes.

Foto's: Frank de Veld (links) en Milo Grillo

frank de veld
milo grillo

Julie- Anne Dinjens (G2i) wint cartoonwedstrijd

julie-anne

Julie -Anne Dinjens uit G2i heeft de (landelijke) wedstrijd van Cartoon Network gewonnen!

Er waren 3 categorieen: tekenen, film & animatie, storyboard & script.

De prijsuitreiking vond plaats in het Eye in Amsterdam en Julie-Anne was in de categorie 'film & animatie' 1e met haar filmpje 'chocolate love'

Uit het juryrapport:

'Dit filmpje heeft alle ingrediënten die een animatiefilmpje succesvol maken, bovendien is het een humoristisch en romantisch verhaal met een bitterzoet einde.'

Wil je ook andere inzendingen bekijken? Klik dan hier

In de pers:

Meisje van 13 wint animatiewedstrijd (2015 12 22 Omroep Brabant.nl)

Julie-Anne wint prijs bij cartoonwedstrijd (2015 12 22 Omroep Brabant.nl)

Junior Med School certificaat voor Feiko Nuijten

feiko nuijten

Een Junior Med School certificaat voor Feiko Nuijten

Vrijdag 6 november 2015 was een spannende dag voor Feiko Nuijten uit vwo 6. Ten overstaan van een groot publiek presenteerde hij in de Querido Zaal van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) zijn profielwerkstuk onderzoek: 'The pathological mechanism behind C9orf72 related ALS en FTD'. Een mond vol.

Feiko deed zijn onderzoek in het kader van het vak biologie. Zijn onderzoek heeft te maken met de neurodegeneratieve ziekten ALS (amyotrophic lateral sclerosis) en FTD (frontotemporal dementia). Dit zijn ziekten van het zenuwstelsel waarbij in de loop der jaren zenuwcellen afsterven. In het geval van ALS leidt dit tot toenemende verlamming, in geval van FTD tot abnormaal gedrag.

Nu is al een tijdje bekend dat ALS en FTD een overeenkomst hebben namelijk mutatie in een gen wat C9orf72 wordt genoemd. De functie van dit gen is nog niet geheel duidelijk maar er zijn aanwijzingen dat het gen een klein deeltje vormt dat er voor zorgt dat zenuwcellen afsterven. Met zijn onderzoek heeft Feiko geprobeerd meer te weten te komen over de manier waarop deze deeltjes in cellen werken.          

Het onderzoek van Feiko vormde tevens een onderdeel van het Junior Med School programma van de Erasmus Universiteit.  Elk jaar biedt het Erasmus MC ongeveer twintig zeer getalenteerde vwo-leerlingen de kans zich wetenschappelijk te scholen en zelf onderzoek te verrichten. Bovendien mag je na succesvolle voltooiing van de Junior Med School en het behalen van je vwo-diploma, zonder loting of selectie instromen in de studie Geneeskunde aan het Erasmus MC. En dat laatste is Feiko nu dus gelukt!

Goud en brons in paardensport

Michelle Goedhart (V6b) is erg fanatiek in de paardensport, met de IJslandse paarden om precies te zijn. In het weekeind van 19-20 september was het NK Jeugd op stal Hestarholt in Lieren. Daar heeft Michelle geweldig gepresteerd:

Ze heeft goud gewonnen in de vijfgangenproef F4 en brons in de töltproef T7.

Van harte gefeliciteerd Michelle!

michelle goedhart1.jpg
michelle goedhart2.jpg

Derde Prijs op Filmfestival voor Scholieren

Onze leerlingen Bart (V6c) en Stan (V5b) Oversteegen en Marike van der Post (V5b)  wonnen de DERDE PRIJS op het Nationaal Filmfestival voor Scholieren met de film: UNLINK.

UNLINK gaat over de vertekende waarheid die mensen ervaren binnen een sekte. Door verbondenheid binnen de groep verliest men juist de realiteit uit het oog. In deze film gaat een jongen uit de groep terug naar de realiteit en komt hij erachter dat zijn belevingswereld sterk afweek van de echte (duistere) realiteit.