HomeNieuwsNieuwsberichtenAugustinianum wint Switch scholierencompetitie

Augustinianum wint Switch scholierencompetitie

21 december 2017
Scholierencompetitie Eindhoven 2017

De raadszaal van Eindhoven was ook dit jaar weer het toneel van de Switch Scholierencompetitie. In een levensgroot Triviant-spel kwamen thema’s als het armoedevraagstuk, internationale samenwerking en mondiaal burgerschap aan de orde. Na een vliegende start, met Willem Manders en Jerom Haemers die een uitstekende 'elevator-pitch' gaven, kwamen we met 6 punten voorsprong de finale in. In deze laatste ronde, een actualiteiten ronde, werd de voorsprong alleen maar verder uitgebouwd, tot wel 20 punten. Het verbaasde de jury zelfs dat van de 30 punten per team die in de ronde te verdienen waren, er 27 door het team van het Augustinianum behaald werden.

De winst betekent ook dat er 350 euro is verdiend voor ‘ons’ goede doel: Stichting Bambale in Congo. Een stichting die kleinschalige projecten opzet binnen het onderwijs, voedselvoorziening en werkgelegenheid. Een dikke like voor alle leerlingen van V5 AK voor hun inzet en enthousiasme.

Ronald van Broekhoven

 

Met de Scholierencompetitie in twee Brabantse gemeenten betrekt Switch jongeren op een eigentijdse manier bij Mondiaal Burgerschap. In een aantrekkelijke spelvorm passeren thema’s als het armoedevraagstuk, internationale samenwerking en Mondiaal Burgerschap de revue. Tijdens de inhoudelijke voorbereiding op het finalespel krijgen jongeren concrete en bruikbare tips over wat ze zelf kunnen bijdragen aan een betere wereld.

 

In een levensgroot Triviant-spel komen de diverse thema’s in een aantal vragenronden aan de orde. Daarnaast krijgen de jongeren specifieke vragen over het werk van een kleine ontwikkelingsorganisatie - een lokale stichting – waaraan hun school is gekoppeld. Als ze winnen gaat er een geldbedrag naar hun ‘eigen organisatie’.