HomeNieuwsNieuwsberichtenGroot Dictee Eindhoven

Groot Dictee Eindhoven

5 oktober 2017
download (1)

Op donderdag 16 november 2017 organiseren Bibliotheek Eindhoven en het Augustinianum voor de eerste keer dit bijzondere evenement. De opzet van het dictee is gelijk aan die van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De helft van de deelnemers bestaat uit bekende Eindhovenaren uit de sectoren Cultuur, Sport, Onderwijs, Politiek, Business en Media. De andere deelnemers worden geselecteerd uit de inzendingen van de voorronde, die op 21 oktober verschijnt in Het Eindhovens Dagblad. Aan die voorronde kan in principe iedere Eindhovenaar deelnemen.

 

De auteur van het finaledictee is radiopresentator en schrijver Frits Spits, bekend van De Taalstaat, Zestig strepen en De standaard van Spits I en II. Bovendien is hij natuurlijk Eindhovenaar en daarmee de perfecte schrijver voor het eerste Groot Dictee van Eindhoven. Hij zal op 16 november aanwezig zijn om zijn dictee voor te lezen. De voorzitter van de jury wordt Jan Renkema, hoogleraar tekstkwaliteit aan de Universiteit van Tilburg en auteur van de Schrijfwijzer.

 

De finale vindt overigens op dezelfde dag plaats als het inmiddels bekende Augdictee voor leerlingen van groep 8. Dit dictee wordt dit jaar geschreven door de Eindhovense kinderboekenschrijver Buddy Tegenbosch. Maar liefst 25 basisscholen nemen de voorronde af en sturen een finalist.