HomeNieuwsNieuwsberichtenThema-avond Goed, beter best

Thema-avond OVA Good, better, best!

25 juni 2018

Op 10 april jl. vond in het Atrium de jaarlijkse thema-avond van de Oudervereniging Augustinianum (OVA) plaats, deze keer met als onderwerp “Good, better best! Over succesvolle en falende hersenen bij pubers”.

Op deze drukbezochte avond, nam Wilma Paulij op een luchtige en humoristische manier de toeschouwers mee in het onderwerp prestatiedruk bij jongeren: wat zijn oorzaken, gevolgen en oplossingen? Wilma, bioloog, wetenschapper en docent, baseert zich hierbij  op uitgebreide wetenschappelijke studies naar dit onderwerp, waar zij zelf ook volop in participeert. Zijn of lijken onze kinderen steeds gevoeliger voor stress en overbelasting? Hoe werken de hersenen eigenlijk, en hoe reageert het lichaam in stressvolle situaties? Ervaren kinderen op dezelfde manier prestatiedruk als volwassenen? En wat vinden ze er zelf eigenlijk van? De informatie, ondersteund door een visuele presentatie, werd afgewisseld met interactief spel: Helder Theater beeldde op zeer herkenbare wijze scenes uit die tussen ouders en kinderen kunnen ontstaan als het gaat over “moeten presteren”. Na afloop was er de gelegenheid tot het stellen van vragen, waar druk gebruik van werd gemaakt.

Enkele reacties van ouders waren “leuke avond”, “een actueel thema waar veel ouders mee worstelen”, “zeer interessant”, “mag voor mij tot een vervolg leiden”, “verrassende inzichten” en “korte stukjes theater goede aanvulling op het verhaal”. Als Oudervereniging stellen we dit soort feedback op onze activiteiten, zeer op prijs. Dit  helpt ons om steeds goed in te kunnen spelen op de behoeftes van u als ouders.  


Was u bij de themavond, en zou u zich verder willen verdiepen in de materie? Of kon u er niet bij zijn, maar zou u er wel meer over willen weten? Wilma heeft ons de volgende tips gegeven:

Literatuur:  

  • Auteur: Rene Kahn, Uitgever: Balans, ISBN 9789460033391 Titel: De tien geboden voor het brein.
  • Auteur: Margriet Sitskoorn, Uitgever: Bert Bakker ISBN 9789035132276 Titel: Het maakbare brein

Documentaire: