Sinds 1898 - Talent voelt zich thuis! lees meer

Uitwisseling met China

Internationalisering hebben we op het Augustinianum hoog in het vaandel staan. Kennis en begrip van andere landen en culturen zijn essentieel voor de ontwikkeling van onze leerlingen. In het licht hiervan speelt de uitwisseling met China een prominente rol. Jaarlijks doet een groep leerlingen mee aan een uitwisselingsproject met Caihe Middle School Education Group in Hangzhou. Zij krijgen de mogelijkheid om een week lang een leerling uit China op te vangen. Een jaar later brengen zij een tegenbezoek aan hun maatjes, waarbij zij een week bij dezelfde leerling verblijven. Op deze manier beleven zij het dagelijks leven van leeftijdgenoten in China. Leerlingen en ouders ervaren deze uitwisseling als een waardevolle verrijking en een onvergetelijke ervaring.

In dit kader mochten wij op 16 januari jl. 33 Chinese leerlingen, 4 docenten en 1 tolk ontvangen. Na een warm welkom door de rector, Marc van Dongen, werden de leerlingen aan elkaar voorgesteld, waarna een heerlijk Chinees buffet volgde.
Vervolgens namen de gastouders 'hun' Chinese leerling mee naar hun huis, waar de gast ging meedraaien in het gezin.

Op vrijdag stond er een speurtocht door Eindhoven en een bezoek aan het Van Abbemuseum op de planning. De meeste leerlingen waren niet gewend zoveel te wandelen, dus 's middags op tijd naar huis.

Onze Nederlandse gezinnen hadden leuke activiteiten bedacht voor in het weekend. Een paar voorbeelden: naar de molen, pannenkoeken bakken, Efteling bezoeken en vooral veel spelletjes spelen, zoals sjoelen.

Opvallend was dit jaar dat de Chinese leerlingen genoten van de Nederlandse lunchpakketten en het eten thuis. Ze voelden zich welkom en waren dankbare gasten. Het weekend bij de gezinnen is fantastisch verlopen.

Maandag was ook voor de Chinese leerlingen een lesdag. Ze volgden een les natuurkunde, wiskunde, beeldende vorming en Engels. De Chinese docenten waren onder de indruk van het Nederlandse schoolsysteem. De theorie was vergelijkbaar, maar de vrijere manier van benaderen van de leerlingen en de opdrachten vonden ze interessant. ' s Avonds, tijdens het diner, waren ze geïnteresseerd in onze manier van orde houden.

Dinsdag stond in het teken van sportieve activiteiten: mini-golf en schaatsen. Het schaatsen ging verrassend goed. Alle leerlingen en docenten zijn op schaatsen gesignaleerd.

Woensdag was het tijd voor een cultureel programma: een rondvaart over de Amsterdamse grachten en natuurlijk een bezoek aan het Rijksmuseum. Tussendoor was er nog tijd om te shoppen; er zijn de nodige souvenirs gekocht. Op de foto's zagen wij de Chinese leerlingen genieten van frites en hotdogs.

Helaas was het donderdag alweer tijd voor het afscheid. Er zijn een paar traantjes gelaten en alle leerlingen hebben genoten van deze gezellige, verrijkende, maar ook vermoeiende week. We kijken nu al enorm uit naar ons bezoek aan China, volgend schooljaar.

Alle ouders en iedereen die heeft meegeholpen om deze week tot een succes te maken: heel hartelijk bedankt!

Winnaar Grote Frankrijkquiz
Open dag 26 januari

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.augustinianum.nl/