Sinds 1898 - Talent voelt zich thuis! lees meer

Onderwijsaanbod

brugklas

Het Augustinianum is een school voor havo, atheneum en gymnasium. Leerlingen zitten bij ons één jaar in de brugklas. Op "het Aug" hebben we in leerjaar 1 havo-, havo/vwo- en gymnasiumklassen . Na dat eerste jaar stroom je door naar het niveau dat het beste bij je past: havo, atheneum of gymnasium. Overigens is het mogelijk om vanuit een havo/vwo-brugklas naar het gymnasium over te stappen in leerjaar 2. Je dient het eerste jaar een inhaalprogramma Latijn te volgen en je hebt een positief advies van de docenten nodig.

In klas 1 krijg je 12 verschillende vakken, van talen, zaakvakken, wiskunde tot aan beeldend en drama. Het basisrooster bestaat uit lessen van 8.30 - 15.15 uur. Daarna heb je keuzemogelijkheden in de Augacademie: lessen en workshops waaruit je zelf kunt kiezen. Van Cambridge Engels, Math Circle, toneel of sporttoernooien, op ieder gebied en voor ieder talent zijn er allerlei mogelijkheden. Voor een overzicht zie: Augacademie.

Natuurlijk laten we je het niet allemaal alleen uitzoeken. Na de zomervakantie starten we met de zogenaamde wenweken. Je start met een introductiedag waarbij je je klas nog beter leert kennen. De tweede dag is er een sport- en speldag. De overige dagen volg je de eerste vaklessen, iPadlessen, planlessen, maar bovenal krijg je de hulp van je mentor over hoe het er op school aan toegaat. We sluiten de wenweken gezellig af met een dagje Efteling.

Na de wenweken blijf je lessen bij je mentor volgen: leren plannen, leren leren, leren kiezen en gesprekken samen met klasgenootjes of een gesprek met de mentor alleen als je hier behoefte aan hebt. Het eerste jaar wordt je zo goed mogelijk begeleid om zo goed mogelijk te presteren en om je een fijn eerste jaar te bezorgen.


havo

Verantwoordelijkheid, zelfsturing en zelfstandigheid.

Als je na de brugklas naar de havo gaat, duurt je opleiding nog vier jaar. Klas 2 en 3 noemen we de onderbouw, klas 4 en 5 de bovenbouw (of tweede fase). In de onderbouw krijg je er een aantal nieuwe vakken bij zoals Duits, economie en scheikunde. Ook zijn er natuurlijk mentorlessen waarin je onder andere geholpen wordt om een goede profielkeuze te maken. Na klas 3 mag je namelijk zelf kiezen welk profiel je gaat volgen: Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek. Bij ieder profiel horen andere vakken. Je kiest de richting die het beste bij jou en bij je plannen voor de toekomst past.

In klas 4 begint het examen eigenlijk al. De cijfers die je daar haalt, tellen namelijk mee voor het schoolexamen. Het examenjaar havo 5 bestaat uit twee delen: het schoolexamen en het centraal schriftelijk examen. Het schoolexamen bestaat per vak uit een aantal toetsen en praktische opdrachten die door onze eigen docenten gemaakt worden. Het centraal schriftelijk examen is voor alle leerlingen in Nederland die de havo volgen hetzelfde.

In de bovenbouw helpen we je ook om je te oriënteren op een vervolgstudie. Met je havodiploma kun je namelijk naar het HBO (hoger beroepsonderwijs). Je kunt kiezen uit veel studies dus een goede voorbereiding op je daadwerkelijke keuze is van belang! Uiteindelijk verlaat je onze school hopelijk met een diploma, cijferlijst en certificaat van de AugAcademie en ben je klaar voor de toekomst!


vwo

Het vwo duurt zes jaar en bereidt je voor op een studie aan de universiteit. Je kunt na het vwo ook een HBO-studie volgen. In het vwo heb je twee mogelijkheden; atheneum en gymnasium, waarbij je creatieve en intellectuele talenten worden uitgedaagd.

atheneum

Concreet versus abstract denken.

Na de eenjarige brugklas, duurt het vwo nog vijf jaar. Je kunt voor het atheneum kiezen. Naast cognitieve en creatieve vaardigheden besteden we aandacht aan wetenschappelijke vaardigheden. In de mentorlessen komen ook studie- en sociale vaardigheden aan bod. Je krijgt dus volop mogelijkheden om je breed te ontwikkelen. In klas 3 volg je onder begeleiding van de decaan en de mentor het programma LOB (loopbaanoriëntatie en -begeleiding). Het doel hiervan is om -naast het samenstellen van je vakkenpakket en je profielkeuze maken- je te oriënteren op je vervolgstudie en beroep. Vanaf klas 4 (de tweede fase) volg je dus de vakken waarin je eindexamen gaat doen.

gymnasium

Grote filosofen uit de oudheid.

Naast alle vakken en uitdagende activiteiten die in het atheneum aangeboden worden, volg je op het gymnasium de twee klassieke talen; Latijn en Grieks. Je bestudeert de taal en de cultuur van de oude Grieken en Romeinen; de grondleggers van de democratie, bouwkunst, wetenschap, beeldende kunst en literatuur. Dit ga je ook ervaren door onze culturele activiteiten zoals het bezoek aan Archeon, het Romeinse Nijmegen, het Romeinse Keulen, toneelvoorstellingen over de Griekse tragedies en de reizen naar Griekland en Rome.
In de tweede en derde klas krijg je Latijn én Grieks. Vanaf klas 4 (de tweede fase) heb je de mogelijkheid om Latijn en/of Grieks te volgen.

Mentoraat

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.augustinianum.nl/