Sinds 1898 - Talent voelt zich thuis! lees meer

Koen en Sterre winnaars voorronde Hersenolympiade

Op zaterdag 1 februari 2020 werd de Nijmeegse voorronde van de tweede editie van de Nederlandse Hersenolympiade gehouden op de Radboud Universiteit. De competitie werd gestart met drie rondes, bestaande uit multiple choice vragen, hersenanatomie en patiëntdiagnoses. Uiteindelijk mochten zeven deelnemers in de finale live vragen beantwoorden. Drie daarvan, Koen Aarts, Sterre Daas en Joey Young betroffen leerlingen uit 5 vwo van het Augustinianum. Koen won de finale en Sterre behaalde de tweede plaats. Samen mogen zij gaan deelnemen aan de nationale finale die zal plaatsvinden in juni tijdens de Dutch Neuroscience Meeting in Lunteren. 

De sectie biologie van het Augustinianum glimt dan ook van trots. In november van het afgelopen jaar werd de sectie benaderd door de organisatie van de Nederlandse Hersenolympiade met het verzoek of wij enkele leerlingen van het Aug zouden willen inschrijven en voorbereiden op deelname aan deze ambitieuze competitie. De Hersenolympiade is een kenniscompetitie over het brein en maakt deel uit van de International Brain Bee (www.thebrainbee.org). De Olympiade richt zich op leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs met een interesse voor het brein, hersenwetenschappen of kunstmatige intelligentie, en wordt ondersteund door de NeuroFederatie, de Dutch Neuroscience conferentie en Stichting Brein in Beeld. In totaal besloten zeven Aug leerlingen uit 5 vwo met biologie in het pakket, Koen Aarts, Sterre Daas, Joey Young, Allard van Wandeloo, Daphne Zeedijk, Masha Padi en Justin Cuijpers, de strijd aan te gaan. Voor Masha, die op 1 februari nog geen 16 jaar was, werd dispensatie verkregen. 

In december ontvingen de leerlingen van de organisatie een indrukwekkend pakket Engelstalige neurowetenschappelijke informatie. Tijdens de kerstvakantie werd hard gestudeerd en in januari werd dit gecombineerd met extra achtste uren ondersteuningslessen en overleg. Want deze olympiade vraagt om een flinke inspanning en doorzettingsvermogen. De Hersenolympiade bestaat namelijk uit vier uitdagende onderdelen: een multiple-choice test, een anatomie- & histologieronde met vragen bij preparaten, een patiëntendiagnose sectie aan de hand van videobeelden en een live Q&A Podiumfinale waarin neurowetenschappers open vragen stellen aan de finalisten. En zo ontstond er langzaam een prachtige teamgeest.

Op 1 februari was het zover. Vol goede moed en zelfvertrouwen vertrok het team richting Nijmegen. Om 11.12 uur stuurde Daphne het eerste bericht naar de thuisblijvers: 'We hebben de eerste ronde gehad. Het was flink lastig maar volgens mij hebben Sterre en Koen het best goed gedaan. Er gaan er ongeveer 6 door naar de live Q&A dus best goede kansen"! 

Rond half 4 berichtte Daphne: "We hebben alle rondes gehad en nu is de finale. Koen, Joey en Sterre zitten erin!" Maar ook Justin (13de), Masha (14de) en Allard (17de) bleken een indrukwekkende score te hebben behaald.
Halverwege de Q&A ronde waren er van de initieel 7 deelnemers aan de finale nog 4 in de race. Joey eindigde op de zevende plaats. Vervolgens viel er een vierde deelnemer af en was dus zeker dat Koen en Sterre, die inmiddels bij de beste drie hoorden, door mochten naar de Dutch Neuroscience Meeting. Maar wie zou er gaan winnen! De spanning was om te snijden. Uiteindelijk bleven Koen en Sterre over en moesten zij de strijd met elkaar aangaan. 

Koen bleef echter consequent foutloos en mocht zich daarom de winnaar van de voorronde noemen. Om dit te vieren is er maandag 3 februari tijdens de biologieles taart voor iedereen. 

Namens een trotse biologiesectie,
W. Paulij
Debatwedstrijd Veenendaal
Winnaar Grote Frankrijkquiz

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.augustinianum.nl/