Sinds 1898 - Talent voelt zich thuis! lees meer

Masterclass presenteren door Marcel Stevens op maandag 1 april 2019

Het Augustinianum is dit jaar voor het eerst gestart met de Junior MasterClass in leerjaar 1 gymnasium. Volgend schooljaar wordt het uitgebreid met Masterclasses in leerjaar 2 atheneum en 2 gymnasium.

Augustinianumblues

​Dit jaar konden de leerlingen kiezen uit vier gegeven thema's, maar binnen het thema kon voor ieder denkbaar onderwerp worden gekozen. Zo blijkt ook vandaag tijdens de pitches die gehouden werden na een inspirerende presentatie van Marcel Stevens. Niet alleen het "wat" is belangrijk, maar ook het "hoe". Marcel weet de leerlingen te enthousiasmeren, door ze te betrekken bij zijn verhaal. "Hoe heet jij? Waar ben jij sterk in?" "Wie ben ik ook alweer?" "Wat is belangrijk" en vooral ook: " Het maakt niet uit hoe je eruit ziet. Maak je daar niet druk over, ben tevreden met wie je bent." Belangrijke boodschappen verpakt in een ludiek verhaal. Marcel sluit af met een Augustinianumblues, want ja: "een liedje mag ook bij een presentatie."

Een pitch

Na de "Masterclass presenteren" gaan de leerlingen aan de slag met een pitch. Met de opgedane kennis over wat en hoe te presenteren, bereiden ze een verhaal voor van slechts twee minuten. En wonderbaarlijk dat er prachtig materiaal tevoorschijn komt. Het klimaat, je gezondheid, kinderleukemie, een eigen website bouwen met een rekenprogramma, speciaal vuurwerk en ga zo maar door. Ook de presentatievormen klinken veelbelovend: een website, een maquette, een film en een onderzoek. Ieder kiest voor iets anders en dat is juist het mooie. De leerlingen zijn enthousiast en zo hoort het!


...

Hoogbegaafdheid - Augustinianum

Van oudsher trekt het Augustinianum merkbaar veel leerlingen die heel getalenteerd zijn. De afgelopen twee jaar is geïnvesteerd in het scholen van een aantal collega's m.b.t. het thema meer- en hoogbegaafdheid. Deze investering zal de komende jaren d

Wat de leerlingen zelf over de middag zeggen

"Ik vind het belangrijkste wat we vandaag hebben geleerd dat je bij een presentatie niet te zacht moet praten en als je het publiek erbij betrekt dat de presentatie boeiender wordt. Ook heb ik geleerd dat je met een goede binnenkomst de presentatie veel boeiender laat lijken"

"Je moet goed en duidelijk praten. Je moet mensen kunnen raken of overtuigen. Ook moet je mensen iets duidelijk uitleggen en je moet de aandacht van je publiek vasthouden."

"Dat je goed en duidelijk moet praten, je moet recht staan, je moet gebarentaal gebruiken, je moet goed in het publiek kijken en het is belangrijk om iedereens aandacht te houden."

"Ik heb gezien dat je houding en lichaamstaal, articuleren en volume en ook de inhoud erg belangrijk gaat zijn bij het presenteren"

"Ik heb vandaag geleerd dat je tijdens presenteren goed op je houding moet letten, in het publiek moet kijken en je publiek erbij moet houden. Dit vond ik hele handige tips die ik later zeker ga gebruiken. De workshop van Marcel was ook heel leuk!"

"Het belangrijkste wat ik vandaag heb geleerd is dat je altijd duidelijk moet praten, en dat je soms moet doen alsof je alles weet ook al weet je niet alles. Ook moet je vertrouwen hebben in je zelf, want anders kom je niet duidelijk over en denken mensen oh die staat maar een beetje te praten over een random onderwerp"

"Let op hoe je je verhaal vertelt, let op wat je vertelt, doe iets met je handen maar niet te veel, praat duidelijk en stap naar voren zodat het publiek het beter hoort."

"Ik heb deze middag vooral geleerd dat presenteren heel belangrijk is in het bedrijfsleven en dus dat ik het heeeeeeel erg moet gaan oefenen. Verder moet ik ruimte aan andere mensen open laten om iets te zeggen en vind ik een presentatie afsluiten nogal moeilijk.
Heel erg bedankt voor deze leerzame middag."

"Loop heen en weer, kijk veel van de ene kant naar de andere kant van het publiek, gebruik handgebaar maar niet te veel, vertel er een leuk verhaaltje bij, spreek luid en duidelijk."

"We hebben vooral geleerd dat je houding en hoe je iets brengt erg belangrijk is voor een presentatie vooral om de aandacht van je publiek er bij te houden. We hebben ook geleerd dat je luid en duidelijk moet praten en niet je zin afraffelen."

"Wat ik heb geleerd vandaag is dat ik niet te verlegen moet zijn, maar in mezelf moet geloven."

 "Ik heb vandaag veel gezien en geleerd. Ik weet nu wat ik beter wel en niet kan vertellen. Een paar dingen zal ik opnoemen: Het uitleggen van je onderwerp, hoe je je verhaal over brengt aan het publiek en bijvoorbeeld hoe je je houding moet houden tegenover het publiek."

Radically Mine! 2019 in het Van Abbemuseum
En de winnaars zijn...

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.augustinianum.nl/