Sinds 1898 - Talent voelt zich thuis! lees meer

Florian en Bas finalisten in de scheikunde- en biologie olympiades


Zowel voor de sectie scheikunde als de sectie biologie van het Augustinianum was schooljaar 2022-2023 een olympiade topjaar. Zo bereikte de school tijdens de eerste voorronde op de scheikunde olympiade reeds de vijfde plaats en werd de school bij de biologie olympiade uitgeroepen tot de beste school van Nederland. Daarop volgden verschillende sectierondes. Uiteindelijk mochten de 20 beste leerlingen in iedere olympiade deelnemen aan de finale rondes. Florian Wehrens (scheikunde) en Bas Wijckmans (biologie) uit vwo 5 waren twee van hen. Tijdens de finale bereikte Florian de 10e plaats en Bas de 14e plaats.

Voor de biologie olympiade kwamen half juni de finalisten samen op de campus van Wageningen University. Zij verbleven een hele week, inclusief het weekeinde, intern en werden ondergedompeld in verschillende thema's binnen de biologie. Ze volgden een intensief programma met pittige colleges, practica en toetsen, verzorgd door experts van de universiteit. De onderwerpen varieerden van het bestuderen van diergedrag tot bioinformatica, genetica en immunologie. Verder trotseerden de olympisten de hitte tijdens de veldexcursie bij de Grebbeberg waarbij ze leerden om planten te determineren. Volgens Bas was het een pittige, maar zeker leuke, leerzame week. Daarnaast was het ook leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.

In dezelfde periode verbleven de finalisten van de scheikunde olympiade op de Universiteit Leiden. Een gehele week volgepakt met allerhande scheikundefacetten van vakinhoudelijke theoretische colleges tot practica, met de daadwerkelijke eindronde als sluitstuk. Gedurende de practica zijn o.a. complexe synthesen uitgevoerd van Hantzsch-pyridine, crystalviolet, kopercomplexen en lidocaïne maar ook enzymkinetiek is bestudeerd. Daarnaast kregen de finalisten in kleinere groepjes de spin-off opdracht de beste zijgroepen van een molecuul te vinden zodat het gezonde enzymen niet aanviel en kankerenzymen wel. Naast de individuele knappe 10e plaats voor Florian behoorde hij ook nog eens tot de winnende groep van deze spin-off opdracht! Al met al een zeer intensief maar plezierig en leerzaam aantal dagen.

De scheikunde- en biologiefinalisten behoren absoluut tot de top van Nederland, aldus de organisatoren van de olympiades. Wij feliciteren Florian en Bas met deze topprestatie. En misschien tot volgend jaar, want beide leerlingen mogen in vwo 6 nog een keertje meedoen als ze dat willen!

Nieuw lid oudergeleding Medezeggenschapsraad (MR)
Aug-hoodies: ze zijn binnen!

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.augustinianum.nl/