Sinds 1898 - Talent voelt zich thuis! lees meer

Leerzame en leuke dag voor vwo 5 op het lab bij Applied Sciences

Voor hun profielwerkstuk kozen Emma Vrijburg en Joris Doensen een uitdagend onderwerp: 'Hoe kunnen we de PCR-techniek in de vorm van een practicum toegankelijk maken voor vwo 5-leerlingen van het Augustinianum'.

PCR, ofwel de polymerase ketting (chain) reactie, is een moderne techniek waarmee uit kleine hoeveelheden DNA een specifiek een gedeelte kan worden vermenigvuldigd tot er genoeg van is om het te kunnen analyseren. Inmiddels vormt de PCR techniek een belangrijke stap bij het stellen van een diagnose, denk bijvoorbeeld maar eens aan de coronatest, en bij het uitvoeren van forensisch onderzoek. PCR vormt dan ook niet voor niets een verplicht onderdeel van het landelijk vwo-examen biologie.

Helaas is het uitvoeren van een PCR en een gelelektroforese, een techniek die meestal na een PCR wordt gebruikt om de lengte van de DNA stukjes met elkaar te kunnen vergelijken, op een middelbare school nog niet zo eenvoudig. Beide technieken vereisen namelijk zeer specifieke biomoleculen en erg dure apparatuur. Maar Emma en Joris lieten zich hierdoor niet uit het veld slaan en namen contact op met de opleiding Applied Sciences van Fontys. En gelukkig waren ook die enthousiast over de plannen van Emma en Joris en nodigde maar liefst 23 leerlingen van vwo 5 uit om in december een hele dag op het laboratorium op het TUe terrein kennis te komen maken met beide technieken.

Inmiddels kijkt iedereen terug op een super leuke, goed georganiseerde en leerzame dag! Hierbij willen we dan ook iedereen van applied sciences die deze dag mogelijk heeft gemaakt hartelijk danken voor de warme ontvangst en perfecte begeleiding. Want hoe leuk is het als je al bij binnenkomst op een digitaal bord welkom wordt geheten! En naast enthousiaste en creatieve docenten waren er ook flink wat leerlingen van Fontys die allemaal hun uiterste best hebben gedaan om onze leerlingen lab ervaring en kennis van DNA technieken bij te brengen. En tot slot hebben ook Emma en Joris niet stilgezeten en er steeds voor gezorgd dat er ook in de wachttijden fanatiek gewerkt werd aan interessante theoretische opdrachten. Kortom, de vragen over DNA technieken zullen straks op het eindexamen wel een fluitje van een cent zijn! 

Met een datateam bouw je aan een goede basis voor ...
Aanmelden schooljaar 2024-2025

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.augustinianum.nl/