Sinds 1898 - Talent voelt zich thuis! lees meer

Verslag thema-avond OVA mobiele telefoon

Op maandag 14 januari 2019 werd door de oudervereniging van het Augustinianum een thema-avond over het mobiele telefoongebruik onder scholieren georganiseerd. Dit om aan ouders en vertegenwoordigers van school de mogelijkheid te bieden, ervaringen over dit onderwerp uit te wisselen. De avond werd gepresenteerd door Joyce Schellekens (OVA / MR), Rhea Flohr (Mediapakt), Miriam Maas en Hamid Ait Oumghar (directie).

De avond startte met een filmpje uit 1999 over de mobiele telefoon gevolgd door wat prikkelende stellingen om in beeld te krijgen hoe verschillend er gedacht wordt en ook omgegaan wordt met de mobiele telefoon. Ouders werden daarbij uitgenodigd aan te geven hoe het er bij hen thuis aan toe gaat. Zeker herkenbare situaties voor eenieder, soms serieus dan weer wat luchtiger.
Rhea Flohr (Mediapakt), presenteerde het beeld van de jeugd, de manier waarop zij hun telefoon gebruiken, de keuzes die ze kunnen maken, de apps die van invloed zijn en maakte ook de overstap naar de rol van de school. Mevrouw Maas gaf een toelichting op het schoolbeleid en de afwegingen die zijn gemaakt. Ook ging ze in gesprek met ouders waar de kritische noot van menig ouder niet uit de weg werd gegaan. Conclusie is dat zowel ouders als school een zoektocht aangaan om met elkaar en met de kinderen/ leerlingen in gesprek te blijven. Er zullen enerzijds regels en afspraken moeten worden gemaakt en anderzijds vooral verantwoordelijkheid moeten worden genomen.

In de loop van de avond ontstond er ook een soort 'omdenk' gedachte, vanuit de positieve benadering. Denk bijvoorbeeld aan een telefoonvrije zone ( no phone zone) en telefoonzakken, op sommige plaatsen al wel in gebruik.

Ook het voorbeeld gedrag van ouders ten opzichte van hun kinderen kwam aan bod. Een mooie spiegel en sneller verslaafd aan de mobiele telefoon dan je denkt! Rhea gaf een groot aantal tips, verwijzingen naar websites, en naar het welbekende boek: 'Ik maak het uit' ( 30 dagen detox van je telefoon). Ouders droegen tips aan om afspraken te maken, keuzes te bepalen en afleidingen te bieden door activiteiten vooral samen met je kinderen te gaan doen.

Voor ouders:
Praat met je kind, over het gebruik van de mobiele telefoon, de keuzes, de gevolgen en de afspraken/ regels thuis en op school.

Voor school:
Overleg met betrokkenen over de keuzes en consequenties, ben je bewust van afleidingen, risico op verslaving en bespreek of er specifieker beleid op zou moeten komen.

Na afloop werd er nog even nagepraat. Dat dit thema bij veel ouders leeft is wel duidelijk geworden.
We willen graag iedereen die deze avond tot een succes heeft gemaakt bedanken voor zijn/ haar bijdrage!

Pascalle, Joyce, Sigrid, Nicolette, Diane, Anne en Nermin
Oudervereniging Augustinianum


Hitzanger FÄIS geeft mini-optreden in atrium van ...
Voorstelling 'Meermeisje'

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.augustinianum.nl/