Sinds 1898 - Talent voelt zich thuis! lees meer

Verslag thema-avond 'Pubers en hun verleidingen'

Op dinsdag 9 april vond de thema avond "Pubers en hun verleidingen" plaats, georganiseerd door Oudervereniging Augustinianum, in samenwerking met het Augustinianum, Bernard van 't Klooster van Novadic-Kentron en Helder Theater.

De datum leek goed gekozen, want op 8 april was er juist een artikel verschenen in het Eindhovens Dagblad met als kop "Ouders over drankgebruik Kempen: niet te betuttelend doen over alcohol" …. Het valt allemaal wel mee, dus? Dhr. Van 't Klooster reageerde resoluut: het verbieden van alcohol tot je 18e door de overheid heeft wel degelijk zin, en is ook volkomen terecht. Door uitgebreid onderzoek weten we namelijk steeds beter hoe schadelijk het op jonge leeftijd drinken van alcohol eigenlijk is. Het blijkt een stuk erger te zijn dan wij -de huidige ouders- vroeger dachten, toen we zelf die leeftijd hadden. Hetzelfde geldt voor roken en drugs. Aan de hand van duidelijke slides gaf dhr. Van 't Klooster een zeer informatieve presentatie over alle aspecten die hierbij relevant zijn.
Hierbij kwam ook de werking van het puberbrein aan bod. Juist in de periode dat jongeren voor het eerst in aanraking komen met alcohol en roken, is hun brein nog volop in ontwikkeling, met alle uitdagingen die daarbij horen: het feit dat emotie en ratio uit elkaar lopen, opzoeken van risico, dingen willen uitproberen en bij de groep willen horen. Maar ook: dat jongeren in die periode hun ouders juist echt nodig hebben, hoewel ze zelf vinden van niet.

Maar hoe ga je daar als ouders dan mee om? Het simpelweg verbieden van roken, alcohol en natuurlijk drugs, leidt vaak tot ruzie tussen ouders en kinderen, erger nog: kan soms zelfs een averechts effect hebben. Dit werd zeer herkenbaar in beeld gebracht door Helder Theater met een aantal scenes waarin een moeder het gesprek voert met haar zoon, over uitgaan, drinken, chillen… De moeder probeert verschillende tactieken, maar die zijn niet allemaal even succesvol. Reacties van de zoon variëren van "Hoezo, roken is toch niet zo schadelijk", en "Als ik niet mag drinken lig ik buiten de groep, en dat is dan jouw schuld" tot "Waar heb jij het over, jij lag zelf op je 14e al dronken onder de bar".
De scènes werden van commentaar voorzien door dhr. Van 't Klooster, waarbij hij ook de link legde tussen het functioneren van het puberbrein en de manier waarop de zoon reageert. Ook het publiek werd van harte uitgenodigd mee te doen en mee te denken, met tips te komen of uit eigen ervaring te vertellen. Hieruit kwamen interessante aspecten naar voren. Zoals het feit dat het mogen drinken van 0% alcohol, wel degelijk leidt tot het sneller en vroeger overstappen naar echte alcohol. Dat het brein pas ná het 15e jaar het mechanisme ontwikkelt waarbij je voelt aankomen dat je dronken wordt, reden dat het zogenaamde comazuipen vooral bij jongere kinderen voorkomt. En: hoe normaler je iets vindt (alcoholgebruik, drugsgebruik …), hoe lager je het risico inschat. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook dat veel jongeren denken dat hun ouders wel wéten dat ze (bijvoorbeeld) roken, maar dat ze net doen alsof ze het niet weten.

Op het Augustinianum wordt het gebruik van alcohol vóór het 18e levensjaar, het roken en zeker het gebruik van drugs níet geaccepteerd, gaf dhr. Ait Oumghar aan, ook niet op schoolreizen. Is hiervan sprake, dan zal de school zowel met de leerling als met de ouders het gesprek aan gaan. In geval van het gebruik van drugs, is de school zelfs verplicht om contact op te nemen met de politie. Met het publiek werd van gedachten gewisseld over een aantal aspecten, bijvoorbeeld of je op het eindexamenfeest wel alcohol zou kunnen schenken, voor leerlingen die al wel 18 zijn.

In de conclusies gaf Bernard aan dat het met name gaat om uitstellen: probeer zo lang mogelijk uit te stellen dat je kind begint met drinken of roken. Tips die hierbij horen waren onder andere:

  • Ga op tijd het gesprek aan. Kijk uiteraard naar je kind, maar ervaring leert dat kinderen van een jaar of 12 (of zelfs eerder) vaak al vragen hebben of een mening hebben over dit onderwerp. Toets dat eens, en vraag wat ze denken, wat ze vinden, hoe ze zelf er mee om (denken te) gaan. Blijf in contact, ook als ze ouder worden.
  • Geef het kind een kader, geef aan wat jij als ouder belangrijk vindt en waarom. Wees daar duidelijk in. Een advies als "kijk maar uit, want het is gevaarlijk", zal niet voor ieder kind goed uitpakken, gezien de werking van het puberbrein. Wat gevaarlijk is, is immers juist interessant! Voor sommige kinderen werkt daarentegen de simpele opmerking dat het "wettelijk gewoon verboden" is, een stuk beter. Ze "luisteren" misschien niet, maar ze hóren je wel….
  • Bedenk (samen) regels die logisch zijn en biedt eventuele alternatieven. Als je kind aangeeft zelf ook geen alcohol te willen drinken, maar bang is voor de groepsdruk op een feestje: bedenk dan samen excuses die je kind kan gebruiken. Bijvoorbeeld een sportwedstrijd de dag erna. En desnoods: je kind mag gerust zeggen dat hij of zij "totaal belachelijke ouderwetse ouders heeft, die álles ruiken en meteen straf geven"😊.
  • Heeft je kind toch een keer gerookt of gedronken, houd het bespreekbaar en veroordeel niet. Probeer er achter te komen hoe en waarom het gebeurd is, en probeer dan opnieuw afspraken te maken.

Dhr. Van 't Klooster had een grote hoeveelheid folders bij zich voor de ouders om mee te nemen. Met name het Blad van Nix was zeer informatief, evenals de publicaties van het Trimbos Instituut over het risico, de gevaren en de schade van drinken.
Sites voor meer informatie zijn onder andere: www.nix18.nl (campagne-initiatief van Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport) www.trimbos.nl (Nederlandse instituut voor geestelijke gezondheid en verslaving) met onder andere de site www.alcoholinfo.nl, www.novadic-kentron.nl (Instituut voor verslavingszorg, zet zich in voor een gezonde, sociale en veilige samenleving)

N.B.:
Ter informatie de reactie van Novadic-Kentron, op het artikel in het ED: https://www.ed.nl/mening/jongeren-en-alcohol-nix18-heeft-wel-degelijk-zin-en-regels-stellen-ook~a9f7aeb2/
Reis China
Aug door naar de finale van de Biologie Olympiade ...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.augustinianum.nl/