Sinds 1898 - Talent voelt zich thuis! lees meer

Lesotho, 'a life-changing experience' voor leerlingen Augustinianum

Van onze verslaggever ter plaatse; docent J. Jongmans

Leerlingen van het Augustinianum zijn afgelopen zaterdag met drie begeleiders voor een tweede keer vertrokken naar Zuid-Afrika & Lesotho. Volgens Ken Dunn, de contactpersoon van Africa's gift, is het geen reis maar een ervaring. Een ervaring voor het leven. En het programma ademt deze filosofie ook uit, zowel in de voorbereiding naar de reis als de reis zelf. Hieronder volgt een tussentijds verslag.

Tussentijds reisverslag Lesotho, 22-26 februari 2020

Na een perfect verlopen trein- en vliegreis van twee dagen werden we in Johannesburg ontvangen door onze reisgids Ken Dunn, een van de oprichters van Africa's gift. Op het vliegveld kregen we een warm ontvangst door een Afrikaanse zang- en dansgroep. Daarmee gaf Afrika een mooi visitekaartje af. Vervolgens met z'n allen de bus in, in de veilige handen van onze buschauffeur Gert. Ons eerste reisdoel: Clarens.

Aangekomen in Clarens werden we voor het eerst geconfronteerd met de enorme tegenstelling tussen arm en rijk. Toch even een "realitycheck": er is nog een andere wereld om ons luxe leventje heen. Na het inchecken bij de backpackers lodge hebben we een deel van de wonderbags opgehaald. De wonderbag is een vernuftige uitvinding om het koken voor met name vrouwen makkelijker te maken en daarmee hun kwaliteit van leven daadwerkelijk te verbeteren; zowel qua gezondheid als qua tijdwinst en daarmee hun inkomsten. In de avond gegeten, vroeg naar bed- in een normaal bed-; erg fijn na zo'n lange vliegreis en 's morgens weer op tijd uit bed om 7.30 uur. Even enkele stekkers kopen in de supermarkt en op weg naar Lesotho!

Er moest gestempeld worden om Zuid-Afrika te verlaten en weer om Lesotho binnen te komen. We reden na de grens duidelijk een andere omgeving binnen; prachtige bergen en schitterende valleien. Het landschap van Lesotho is werkelijk adembenemend. Daarnaast konden we onze ogen echter ook niet sluiten voor slechte wegen en armoedige huizen.

Na enkele uren rijden, hadden we de eerste 'wonderbag' demonstatie in een klein bergdorpje waar we hartelijk werden ontvangen door een groep dames. Leerlingen hebben bonen gekookt en in de wonderbags gedaan en daar gelaten. Vervolgens vertrokken we richting ons onderkomen Ribeneng Lodge, gelegen in het adembenemende berglandschap van Lesotho (echter geen Wifi en elektriciteit tot 22:00h, even wennen…). 's Morgens terug naar het dorpje waar gedurende de demonstratie veertig dames aandachtig luisterden. Erg succesvol zo bleek, want 25 wonderbags werden door de dames meegenomen voor gebruik thuis.

Daarna even ontspanning door heerlijk af te koelen met een plons in de Makhaleng rivier. Na een lekkere lunch in de lodge zijn we te voet op weg gegaan naar Ribaneng high school waar we weer met gezang werden begroet. Ook hier een erg warm ontvangst. Het was overigens ook erg warm (27 graden en een brandende zon). Op school hebben we in groepen gesproken met de leerlingen over hun en ons leven. Wat een verschillen, maar ook ….. allen leerlingen. Daarna werd er samen gevoetbald en gevolleybald.


Op woensdag een lange busrit naar Moshoeshoe high school, waar de hele school (180 leerlingen) ons kwam verwelkomen in de grote hal van de school. Daar hebben onze leerlingen in vier groepen voor het eerst zelf de wonderbag gedemonstreerd. Het was spannend en even wennen, maar aan het einde van de presentatie konden de leerlingen van beide scholen bijna geen afscheid nemen van elkaar. Na een korte bezichtiging van de residentie van de koning, een picknick aan het water, weer terug richting Ribaneng.

Onderweg werden er 100 boompjes gekocht om later in de week te gaan planten in 'The garden of Hope' bij de school in Ribaneng. Een belangrijke opbrengst is toch wel dat er na twee werkdagen al 80 mensen met hun aangekochte wonderbag naar huis zijn gegaan. Om nog maar niet te spreken van de opbrengst bij onze eigen leerlingen….
Hopelijk nog veel mooie ervaringen te gaan de komende dagen.


...

Africa's Gift

Africa's Gift supports largely rural communities in southern Africa (principally Lesotho, South Africa, Tanzania, Zambia, and Malawi) and Uganda, working closely with community members to effect change through the development of practical solutions to clearly identified needs.

...

Clarens

Clarens is het 'mooiste kleine dorpje' in de Oostelijke Vrijstaat, als we de dorpsbewoners mogen geloven. Toegegeven, het is prachtig gelegen aan de voet van de Maluti Mountains, net buiten het Golden Gate Nationaal Park en het Koninkrijk Lesotho.

...

Wonderbag Portable Slow Cooker

The Wonderbag is an eco friendly, powerless, portable slow cooker that gives you the healthiest meals possible. Electric free, it continues to cook food for up to 12 hours. Sales support vulnerable communitires around the world.

...

RIBANENG LODGE

Discover Lesotho's best and centrally located destiny where you can reach all the major waterfalls on horseback or visit the local cavesRibaneng offers short and long haul pony treks, clear crystal water spots, mountain views and cultural activities. rural and rustic with a touch of basotho hospitality is our passion.


Lesotho en Zuid-Afrika, een reis van betekenis
Biologie Olympiade 2020: de vlag kan weer uit!

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.augustinianum.nl/